Arancini Siciliani (Sicilianska fyllda risbollar)

Arancini betyder små apelsiner, det är så de skall se ut när de är färdiga. Receptet fick jag av min f d svärmor. På Sicilien finns det även arancini med olika fyllningar, ost eller kyckling och t.o.m med söt fyllning. När barnen var yngre tyckte de mycket om dem, även nu. Det är lite bökigt att göra arancini, men väl värt besväret.

Betygsätt receptet:
Ingen har röstatIngen har röstatIngen har röstatIngen har röstatIngen har röstat
Inga röster
Arancini Siciliani (Sicilianska fyllda risbollar)
Bilden är uppladdad av LA_BrujaLA_Bruja. Betygsätt bilden: Ingen har röstatIngen har röstatIngen har röstatIngen har röstatIngen har röstat Inga röster
  • Ingredienser för 4 personer

    • 400 g
      risottoris
    • 1/2 g
      saffran
    • 1 st
      ägg
    • 50 g
      riven parmesanost
    • 100 g
      goudaost
    • 250 g
      köttfärs
    • 1 st
      finhackad lök
    • 1 st
      finhackad blekselleristjälk
    • 100 g
      djupfrysta små ärtor
    • 1/2 tsk
      basilika
    • 1/2 tsk
      oregano
    • 1 dl
      vitt vin
    • 3 msk
      olivolja
    • 1 tsk
      salt
    • 1/2 tsk
      svartpeppar
    • 1 dl
      mjöl till panering
    • 3 dl
      ströbröd till panering
    • 3 st
      ägg till paneringen
  • Visa ingredienser för st personer

  • Gör så här

    • 1.

      Koka riset i saltat vatten och saffran. Riset får inte sköljas, det skall vara lite klibbigt. Låt svalna. Blanda i ett ägg och den rivna osten med riset. Kan med fördel göras dagen före och förvaras svalt.

    • 2.

      Fyllningen: Bryn lök och selleri i lite olivolja tills löken är mjuk. Lägg i köttfärsen och rör med en gaffel så att köttet delas fint. Häll nu i vinet och sänk värmen. Blandningen skall nu bara småkoka tills vinet har kokat in. Lägg i kryddor,tomater och smaka av med salt och peppar. Låt det fortsätta att småkoka i ca 30 minuter. Lägg i ärtorna och låt koka i 15 minuter till. Fyllningen skall vara ganska torr. Låt kallna. Fyllningen kan även den göras dagen före.

    • 3.

      Nu formar man arancini så här: Tag en stor sked ris i handen, något mindre än en tennisboll. Tryck till som när man gör en snöboll och gör en fördjupning i mitten på bollen med den andra handen, så den påminner om ett fågelbo. Lägg nu ca 1 msk fyllning och en ostkub i öppningen.
      Stäng bollen med lite mer ris, fyllningen skall inte synas mer, och krama den igen som en snöboll.

    • 4.

      Gör likadant med resten av riset. När bollarna är färdiga rullas de först i mjöl, sedan i vispat ägg och slutligen i ströbröd. Gör dem inte för stora, de ska vara som små apelsiner. När alla är färdiga kramar man dem en gång till, som en snöboll, före stekningen. Men se till att de inte går sönder!

    • 5.

      Värm upp en vid stekpanna med ganska mycket olja och stek arancini några i sänder. Använd ett par matskedar till att rulla dem försiktigt i stekpannan. Stek bollarna gyllene runt om, låt dem droppa av på hushållspapper och lägg över arancinin i en ugnssäker form. Byt olja ibland under stekningen, då ströbröd ramlar av och bränns i stekpannan. Servera dem varma. Eller gör alla klara och värm dem i ugn när de skall serveras.
      Sätt ugnen på 180 grader och värm arancini före servering i ca 20 minuter.

  • Kockens kommentar

    Jag brukar styckfrysa arancini, det är bara att värma upp sakta i ugn och njuta.

    Serveras med en god sallad till och ett glas vin.
    På Sicilien äts de i handen på en servett, så som vi äter korv med bröd.

  • LA_Bruja Receptet är skapat av  
    LA_Bruja
    för 8 år sedan
  • Senast ändrat för 8 år sedan.
    Detta recept har besökts 21763 gånger
  • Nyckelord för receptet:

  • Svårighetsgrad: Lite halvknepigt

    SvårighetsgradSvårighetsgradSvårighetsgradSvårighetsgradSvårighetsgrad

Andra medlemmars kommentarerAtom-feed

  • Skrivet av N för 11 månader sedan (2017-01-07 11:56) Bra inlägg? Rösta upp Rösta ner 0

    Det står inget om tomater i receptlistan, vad ska det vara för tomater och hur mycket?


Skriv kommentar

Du är inte inloggad, därför kommer kommentaren visas som anonym.
Logga in här om du redan är medlem, så slipper du fylla i koden nedan varje gång.
Inte medlem? Bli medlem här!


Logga in eller fyll i koden på bilden i rutan under. Inte medlem? Bli medlem här!