Pitepalt eller flatpalt (med kornmjöl)

Skulle du också vilja uppleva "Paltschwiimen", som närmast kan beskrivas som ett djupt andligt tillstånd av välbefinnande, så prova gärna detta recept:

Schysst recept?
Nuvarande betyg: 4Nuvarande betyg: 4Nuvarande betyg: 4Nuvarande betyg: 4Nuvarande betyg: 4
1 röst
Pitepalt eller flatpalt (med kornmjöl)
Bilden är uppladdad av tompatompa. Betygsätt bilden: Nuvarande betyg: 2Nuvarande betyg: 2Nuvarande betyg: 2Nuvarande betyg: 2Nuvarande betyg: 2 2 röster
  • Ingredienser för 4 personer

    • 1 kg
      vinterpotatis helst mandelpotatis
    • 3 1/2 dl
      kornmjöl
    • 3 dl
      vetemjöl
    • 1 tsk
      salt
    • Fyllning

    • 250 gr
      sidfläsk rimmat
    • 1 st
      gul lök
  • Visa ingredienser för st personer

  • Gör så här

    • 1.

      Skala och finriv potatis. Lägg i en sil och låt lite vätskan rinna bort. Tryck till med slev.
      Blanda potatisen med salt och mjöl.
      Degen skall vara smidig men inte hård.

    • 2.

      Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka lök och blanda med fläsket.

    • 3.

      Gör en tjock rulle av degen och skär i portionsbitar. Gör en grop i varje bulle och fyll med lökfläsket. Vik ihop och rulla ihop till bullar.

    • 4.

      Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta. Lägg i paltarna och låt småkoka tills bullarna flyter upp (ca 10 min) och låt dem sedan småkoka i 45-60 minuter

    • 5.

      Smält och skira smöret under tiden.
      Servera paltarna med skirat smör
      och lingonsylt.

    • Passar till:

    • Smält skirat smör

  • Kockens kommentar

    Kornmjölet kan helt eller delvis bytas ut mot vetemjöl. Paltarna kan frysas och sedan värmas i kokande saltat vatten. Även stekas.
    Flatpalt: Platta ut bullarna utan fyllning och koka enligt ovan. Servera med stekt fläsk och lingon.

  • tompa Receptet är skapat av  
    tompa
    för 10 år sedan
  • Senast ändrat för 10 år sedan.
    Detta recept har besökts 27853 gånger
  • Nyckelord för receptet:

    Huvudrätt, Vardag, Vardagsmat
  • Svårighetsgrad: Normalsvårt

    SvårighetsgradSvårighetsgradSvårighetsgradSvårighetsgradSvårighetsgrad

Andra medlemmars kommentarerAtom-feed

  • Skrivet av susanne strömstedt för 10 år sedan (2008-11-04 07:59) Bra inlägg? Rösta upp Rösta ner 0

    Jag föredrar rågmjöl i stället för kornmjöl, men det är ju en smaksak :)

  • Skrivet av Mippelina för 8 år sedan (2011-02-10 16:53) Bra inlägg? Rösta upp Rösta ner +1

    http://www.youtube.com/watch?v=lGkOlcaPN74

    hitta en film om hur man gör :D kan vara bra o veta...


Skriv kommentar

Du är inte inloggad, därför kommer kommentaren visas som anonym.
Logga in här om du redan är medlem, så slipper du fylla i koden nedan varje gång.
Inte medlem? Bli medlem här!


Logga in eller fyll i koden på bilden i rutan under. Inte medlem? Bli medlem här!