Moussaka

Grekisk potatis och köttfärs i ugnen, tar lite tid, men gott.

Betygsätt receptet:
Nuvarande betyg: 4.5Nuvarande betyg: 4.5Nuvarande betyg: 4.5Nuvarande betyg: 4.5Nuvarande betyg: 4.5
8 röster
Moussaka
Bilden är uppladdad av JensJens. Betygsätt bilden: Nuvarande betyg: 4.7Nuvarande betyg: 4.7Nuvarande betyg: 4.7Nuvarande betyg: 4.7Nuvarande betyg: 4.7 6 röster
  • Ingredienser för 6 personer

    • 2 kg
      potatis
    • 2 1/2 dl
      olivolja
    • 800 g
      nötfärs
    • 2
      gula lökar
    • 200 g
      tomatpuré
    • 1 krm
      salt
    • 1 krm
      mald svartpeppar
    • 3 dl
      riven parmesanost
    • 3 dl
      grädde
    • 1
      ägg
  • Visa ingredienser för st personer

  • Gör så här

    • 1.

      Värm ugnen till 175 grader.

    • 2.

      Skala potatisen.

    • 3.

      Skär potatisen i knappt ½ cm tjocka skivor.

    • 4.

      Stek skivorna gyllenbruna i olivoljan.

    • 5.

      Skala och hacka lökarna fint.

    • 6.

      Stek löken mjuk och gyllengul i olivolja.

    • 7.

      Lägg över löken i en gryta.

    • 8.

      Bryn köttfärsen i omgångar och lägg över i grytan tillsammans med löken.

    • 9.

      Tillsätt tomatpurén och krydda med salt och nymalen svartpeppar.

    • 10.

      Koka upp och rör om ordentligt.

    • 11.

      Varva potatisskivor, parmesan och köttfärs i en smord ugnssäker form.

    • 12.

      Vispa upp ägget, blanda med grädden och slå blandningen över moussakan.

    • 13.

      Grädda den i ugnen i 45 minuter-1 timme, beroende på hur hög och vid formen är.

    • 14.

      Eventuellt kan du täcka med aluminiumfolie på slutet för att moussakan inte ska få för mycket färg.

  • Kockens kommentar

    Det här får "lite halvknepigt" eftersom man ska bryna potatisen först, skvätter en del och kräver lite teknik.
    En förenkling kan vara att ta potatisen direkt, funkar det med.

  • Jens Receptet är skapat av  
    Jens
    för 11 år sedan
  • Senast ändrat för 11 år sedan.
    Detta recept har besökts 66279 gånger
  • Nyckelord för receptet:

    Fest, Fredag, Grekland, Grektiskt, Huvudrätt, Lördag, Party, Söndag, Söndagsmiddag, Vardag, Vardagsmat
  • Svårighetsgrad: Lite halvknepigt

    SvårighetsgradSvårighetsgradSvårighetsgradSvårighetsgradSvårighetsgrad

Andra medlemmars kommentarerAtom-feed

  • Skrivet av Mippelina för 10 år sedan (2008-08-17 00:03) Bra inlägg? Rösta upp Rösta ner +3

    Den här brukar jag göra ;) men kallar den för svensk moussaka, då det inte är några auberginer i.. sen så brukar jag koka potatisen innan i skivor. o sen varva.. då spar man ju lite på fettet oxå :)

  • Skrivet av Yngve Granath för 9 år sedan (2009-08-09 10:13) Bra inlägg? Rösta upp Rösta ner +1

    Hej Jens. Det ser väldigt gott ut, måste prova vid tillfälle.

  • Skrivet av Anonym för 9 år sedan (2009-08-21 15:00) Bra inlägg? Rösta upp Rösta ner +1

    Brukade min makedoniska svärmor göra. hon hade alltid paprikapulver i färsen och varvade också med tomatskivor. Slog sedan bara en buljong över alltihopa och gräddade utan folie så ytan blev lite "knaprig". Mina ungar har alltid älskat denna.

  • Skrivet av LA_Bruja för 9 år sedan (2009-09-09 21:58) Bra inlägg? Rösta upp Rösta ner +2

    Den är toppen, kallas också fattigmans moussaka. Lärde mig recepten av vänner från dåvarande Jugoslavien. Mina ungar var också tokiga i det

  • Skrivet av skager för 8 år sedan (2010-11-11 16:44) Bra inlägg? Rösta upp Rösta ner +1

    Ska pröva denna har ju gjort en annan variant av denna med aurbuginer el vad det heter.Ska lägga in ett recept med min variant med tänkte jag

  • Skrivet av Gurra för 7 år sedan (2012-02-12 10:20) Bra inlägg? Rösta upp Rösta ner 0

    Inget som helst fel på receptet. Säkert gott. Men förstår inte beskrivningen "grekisk potatis". Till riktig moussaka krävs auberginer. Förstår inte heller det "halvknepiga" med tillagningen. Att bryna potatis lär väl alla som tycker matlagning är kul kunna göra utan några som helst problem, eller...


Skriv kommentar

Du är inte inloggad, därför kommer kommentaren visas som anonym.
Logga in här om du redan är medlem, så slipper du fylla i koden nedan varje gång.
Inte medlem? Bli medlem här!


Logga in eller fyll i koden på bilden i rutan under. Inte medlem? Bli medlem här!