Vanliga frågor

Är det någon fråga du saknar, tveka inte att kontakta oss!

 

Medlemsskap

 • Kostar det någonting att vara medlem?
  Nej, det kostar ingenting att vara medlem, ITköket.se finansieras helt av annonser.

 • Måste man bli medlem?
  Nejdå, ITköket.se är öppet för alla som letar recept, dock är medlemskap ett måste för att kunna lägga till recept och betygsätta.

 • Varför måste man vara medlem för att få rösta?
  För att kunna veta att varje användare bara röstar en gång och för att kunna undvika SPAM så måste alla vara medlemmar som lägger röster. Du är dock varmt välkommen att kommentera eller söka recept utan att vara medlem.

 

Teknik

 • Varför fungerar inte era atom/RSS feeds i läsare XYZ?
  Våra atom-feeds verifieras med jämna mellanrum och är korrekta, däremot kan det vara så att om din läsare inte stödjer url:er med åäö i så kan du prova att byta ö mot o www.itkoket.se istället.

 

Receptsidan

 • Hur gör jag ett nytt recept?
  Klicka i rubriken på "recept" och välj "Lägg till recept". På den sidan får du fylla i lite grundinformation för receptet. Efter det blir du vidareskickad till det nya receptet där du kan göra ändringar och tillägg tills du är nöjd.
  Du kan alltid komma tillbaka och göra fler ändringar vid ett senare tillfälle om du vill.

 • Hur fungerar betygsättningen?
  Betyg sätts på en skala 1-5 där 1 är lägst och 5 är högst. Betyg kan sättas på bl.a. bilder och recept, men även på kommentarer (där betyget sätts som antingen bra eller dåligt).
  Hur många som röstat samt hur bra betyg ett recept fått påverkar dess position i sökningar.

 • Hur byter jag bild?
  Den bild som har högst betyg för det receptet blir automatiskt den bilden som är "först". Detta är för att alla användare ska kunna vara med och påverka, även om de inte har skapat receptet själv.

 • Kan jag se ingredienserna för receptet för X antal personer?
  Självklart! På receptsidan, under ingredienserna finns en rullgardinsmeny, välj antal personer du tänkt laga för från den och vips, så kommer ingredienslistan uppdateras.

 • Varför ändrar sig texten på ingredienserna när jag byter antal personer?
  ITköket.se har en avancerad logik för att hantera ingredienser som gör det möjligt att hålla reda på ingrediensers pluralformer och koppling till mängd. Detta gör att man kan ha ett recept som innehåller "1 jordnöt" men samtidigt om receptet beräknas för 10 personer fler kommer det att stå "10 jordnötter".
  Detta sköts helt automatiskt och om du ser någonting som ser lite konstigt ut, tveka inte att kontakta oss

 • Kan jag ladda upp en bild på någon annans recept?
  Absolut! Även om den som skapat receptet har lagt upp bilder så kan du lägga upp själv till vilket recept som helst.
  Det är de bästa bilderna som kommer först, d.v.s. de bilder som har bäst genomsnittsbetyg.

 

Upphovsrätt

 • Vem har upphovsrätten för receptet jag lägger upp?
  Ingredienserna och beskrivningen av ett recept omfattas inte av upphovsrättslagen och därför finns inga rättigheter att skydda.

 • Vem har upphovsrätten för bilder jag lägger upp?
  Bilder, till skillnad från recept, omfattas av upphovsrättslagen och ägs av den som har den artistiska rätten till bilden, dvs i våra ögon den som laddade upp den. Du får med andra ord inte ta någon annans bilder, utan lov, och ladda upp till ITköket.se.
  Vi tar oss dock rätten att använda bilderna för att göra sajten roligare, mer innehållsrik samt för att kunna locka fler besökare.